Dries Ausems 1936

Tijdens zijn jeugdjaren hanteerde hij regelmatig de tekenpen maar dat werd vanuit het ouderlijk gezag niet  aangemoedigd. Diploma’s waren belangrijker.
Echter tijdens zijn carrière als fysiotherapeut werd het schilderen en tekenen een hobby die steeds meer gestalte kreeg en in clubverband begeleid werd door bijvoorbeeld Jan Asselbergs,  Arno Mertens en Reinout van Vught.
Rond 1994 werd begonnen aan een serieuze poging om beeldjes te boetseren en vorm te geven in chamotteklei, aluminiumcement of brons. Alle omringende werkzaamheden van het gieten van mallen tot het ciseleren en patineren van de vers gegoten beelden worden door hem met even groot enthousiasme beoefend als het boetseren zelf.
Vanuit zijn beroep was driedimensionaal kijken en handelen al zeer vertrouwd waardoor naar model of kop werken een vrij realistische uitstraling meekreeg.
Vooral het portret van Moeder Ausems getuigt daarvan.
Herman Hopman en Christien Nijland waren kritische begeleiders bij de creaties uit deze tijd.
De laatste vijf jaar is een nieuw aspect opgedoken in het werk van Ausems. Het hakken in steen heeft zijn bijna totale aandacht gekregen en wordt met redelijk succes gerealiseerd op natuurstenen als Belgische of Ierse hardsteen, dolomiet en marmer.
Begeleiders in deze activiteiten zijn Gerard van Rooy en Adriaan Seelen.
Getracht wordt zowel realistische vormen als abstracten  uit de steen vrij te maken terwijl een portret zelfs mogelijk blijkt.

 

 

Venster sluiten