Hiske Korsmit - Ypma.

Stillevens en landschappen in olieverf, beelden in brons en steen.

Hiske (1945) ontving haar eerste teken- en boetseerlessen tijdens haar opleiding tot lerares. Zij heeft gedurende vele jaren hand-  vaardigheidscursussen gegeven aan jongeren en volwassenen. Later heeft zij schilderlessen gevolgd bij Rombout  Berkelaar en Gerrit de Weerd en heeft zij gebeeldhouwd en geboetseerd onder leiding van Frans van Dorst en Jos van  Oosterhout.

Voor haar schilderijen gaat Hiske uit van de werkelijkheid die zij in eenvoudige notities vastlegt. In het atelier vindt een uitwerking plaats in olieverf. Het onderwerp wordt daarbij in meerdere of mindere mate geabstraheerd. Daarbij wordt  gestreefd naar een evenwichtige compositie, afstemming van kleuren, vlakken en atmosfeer. Belangrijk is dat in werk helderheid en licht bewaard blijven. De vormgeving is ruimtelijk in het platte vlak.
Eind 1999 heeft zij met haar olieverfschilderij ‘Een zonnige dag in de haven’ de eerste prijs behaald in een landelijke maritieme schilderscompetitie.
 
    
De inspiratie voor de beelden kan op meerdere wijzen ontstaan. Soms is het menselijk model voor Hiske het uitgangspunt  zoals bij de bronzen beelden. Maar het kan ook een herinnering of emotie zijn of de vorm van het materiaal bij het hakken  in steen.

 

Venster sluiten