Willem G. van de Hulst   schilder-schrijver-beeldhouwer (1917-2006)

Bij het grote publiek is hij bekend van de illustraties die hij maakte voor de kinderboeken van zijn vader W.G. van de Hulst sr. de meester van de protestants-christelijke jeugdliteratuur, een begrip voor generaties Nederlanders.
Een selecter gezelschap respecteert Willem G. van de Hulst om zijn belangwekkend werk als gepassioneerd kunstschilder, beeldhouwer en schrijver.
Zijn tedere aquarellen, robuuste sculpturen en monumentale doeken zullen uiteindelijk zijn levenswerk gaan vormen.
Van 15 september tot 23 januari 2011 wordt in Museum Galerie ‘Het Pietershuis’ te Haarlem een tentoonstelling van het werk van Van de Hulst ingericht.

In 1934 werd Willem Gerrit van de Hulst ondanks zijn jonge leeftijd, bij wijze van hoge uitzondering, toegelaten op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Na het succesvol afronden van deze opleiding in 1938 maakte hij al snel naam als illustrator van ondermeer zijn vaders kinderboeken. In 1946 debuteerde Willem G. van de Hulst als auteur met het kinderboekje Tippeltje. Er zouden nog ruim 30 titels volgen.
Zijn studententijd vormt in 1963 het decor van zijn eerste roman voor volwassenen Feestgebouw in de regen (Arbeiderspers).
Daarna volgden onder andere het hoorspel De smid Kamenov (Henk van Ulsen/NCRV), de bundels korte verhalen,
Wachten op de kraakwagen (Kok) en De natte hond (De Kern) en in 2004 het autobiografisch getinte Maat, Getal, Gewicht (Mozaïek).

Willem G. van de Hulst zet in 1963 een punt achter het illustreren om zich volledig te wijden aan zijn vrije werk. Dat werk is nog net figuratief, soms bijna minimalistisch en bestaat uit landschappen, in elementaire lijnen en kleurvlakken. Het architectonisch spel licht en ruimte dat op zijn grote doeken wordt gespeeld is soms feestelijk, soms dreigend, maar steeds is het zichtbaar en tastbaar geworden stilte.
In 1984 brengt het Singer Museum te Laren een ode aan het werk van Van de Hulst middels een uitgebreide overzichtsexpositie en er volgen tentoonstellingen in Amsterdam, Monaco, Santa Barbara VS, Monnickendam, musea in Brabant (2004) en Vianen (2007).
Zomer 2005 verscheen het kunstboek Zoekend naar het Licht. Een met zorg samengesteld overzicht van het indrukwekkende levenswerk van deze gepassioneerde schepper.

Aad Nuis, oud staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:

"Het oeuvre van Willem G. van de Hulst, dat zijn weg vindt naar grote delen van de wereld, is tijdloos realistisch. Er wordt in deze schilderijen over de donkere kant van het menselijk bestaan niets verbloemd en veel onverschrokken onder ogen gezien. Dat er niettemin troost in schuilt, komt niet door mooie woorden, maar door de bijzondere overtuigingskracht van de kunstenaar.
Wie met een zo volledige inzet schildert als hij, krijgt soms iets aangereikt dat boven alle talent en vakmanschap uitgaat. Het licht gaat dan leven en waar leven is, is hoop. De kracht als ook de omvang en thematiek van dit oeuvre, roepen associaties op met de schilders Constant en Francis Bacon".

 

Venster sluiten